Vecka 34 (33+0-33+6)

Barnet
Barnet väger ca 2,3 kg och är ca 40-45 cm långt. Nu är barnet så moget att om förlossningen startar försöker förlossningspersonalen inte skjuta upp födseln. De flesta barn som föds efetr vecka 34 klarar sin andning bra och klarar sig utan kuvös. Men de är fortfarande ömtåliga och behöver oftast hjälp att hålla värmen och få i sig näring. Nu reagerar barnet olika på mammans, pappans och främmande röster. Huden har antagit en mer rosa ton genom inlagring av underhudsfett. 
Mamman
Nu är magen så stor att din navel kanske putar mer ut än in. En del kvinnor har fått en brun pigmentrand (linea nigra)  från naveln och ner till blygdbenet. Den bleknar efter förlossningen och förvinner i de flesta fall helt.  Din blodvolym har ökat med ca 1 liter och från och med nu håller sig blodmängden konstant fram till förlossningen. Bebisen börjar lägga sig tillrätta och intar det vanligaste läget, det vill säga med huvudet nedåt i bäckeningången. Det kan slita och dra lite i bäckenet och nedåt ljumskarna. Ca 3-4% lägger sig med stjärten eller benen nedåt (sätesbjudning/fotbjudning), man kan då erbjudas vändningsförsök i vecka 37. Barnet utför både små och stora rörelser i magen och du ska känna rörelser flera gånger under en dag, även om det nu börjar bli större och långsammare pga mindre platsOm du upplever att ditt barn rör sig mindre än vanligt ska du kontakta sjukvården direkt - dag som natt.
Egna anteckningar
Marcus har sagt hela graviditeten att han tror min navel kommer ploppa snart, men nu börjar han få rätt. När jag andas in ser man tendenserna tydligt så snart kanske. En tunn liten pigmentrand har också börjat visa sig senaste veckan. Bebis verkar ha lagt sig tillrätta men inte fixerat sig - de två senaste besöken hos barnmorksan har hon legat med huvudet ner men det har fortfarande varit lite ruckbart säger barnmorskan. Det där med rörelser tycker jag är svårt - jag känner tydliga rörelser några gånger under dagen och kvällen men det skiljer från dag till dag -vissa dagar är det full rulle och andra dagar lite lugnare. Jag mår bra, det som känns mest är ryggen så jag håller fortfarande på att byta ställningar ofta. 
 
Magen vecka 34 ( 33+0)
 

Kommentarer :

#1: marika

Ja man kämnet inte lika mycket varje dag. Men så länge man känner något några gånger per dag så är det helt lugnt :)

skriven

Kommentera inlägget här :