Vecka 32 (31+0-31+6)

Barnet
Barnet väger runt 1,7 kg och är ca 40 cm långt. Barnet har mycket aktivitet i hjärnan, både när det är vaket och när det sover, vilket troligtvis betyder att det drömmer. Hos förstföderskor kan barnet redan ha lagt sig med huvudet ner, för omföderskor kan det dröja ända till vecka 37. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas in fostervatten, ofta med hicka som följd. 
Mamman
Mamman är nu på väg in i den stora magens fas! Senor, leder och muskler håller på att luckras upp och bli slappa så att förlossningskanalen lättare kan utvidgas - man kan känna smärta rygg, höfter och ljumskar. En del får mycket problem med smärta, andra upplever bara att det stramar eller att de känner sig stela. Barnet är starkare nu och kan ge dig rejäla kickar, om det sparkar rakt mot urinblåsan så kan du till och med kissa på dig. Man kan lättare särskilja olika kroppsdelar från varandra och kan ibland känna något spetsigt som rör sig hastigt över magen - det kan vara ett knä eller en fot. I vissa landstig gör ett tillväxtultraljud i vecka 32 för att kontrollera att barnet växer som det ska.
Egna anteckningar
Känns skönt att veta att lungorna är färdiga vid den här tiden, var det jag oroade mig lite för när jag trodde jag skulle föda för tidigt i samband med den starka ångesten. "På väg in i den stora magens fas" - ska jag bli större menar dem? ;) Att leder och muskler luckras upp har börjat märkas lite - men känner mig mest stel. Smärtar gör det bara om jag ansträngt mig längre stunder, sitter ner en stund och sedan ska ställa mig upp igen - då känner man sig som en stel gammal tant med ryggvärk! Kissnödig är jag konstant känns det som - tänker att nu är det fullt, men så kommer där bara några droppar. Sparkar mot urinblåsan har jag också känt av, men inte så jag kissat ner mig tack och lov - det ilar till lite och man känner sig akut kissnödig. Bebis fortsätter röra mycket på sig därinne och precis som de beskriver ser man plötligt hur det buktar ut någonstans i magen och rör sig fram och tillbaka. Troligtvis rumpa och fötter eftersom vi fick se hur bebis lagt sig på det sena ultraljudet i fredags. Tillväxtultraljud gör inte här, men vi valde ju att göra ett själva som sagt. 
 
 

Kommentera inlägget här :