Förlossningsförberedande kurs del 1

I måndags var vi på en förlossningsförberedande kurs på Sahlgrenska. Det var min barnmorska från barnmorskegruppen som höll i kursen som denna gång handlade om "anatomi, fysiologi och det normala förlossningsförloppet". Lite anteckningar från föreläsningen:
- Förlossningen är inte målet, det är där det börjar! Försök ha en målbild som når tiden efter födseln.
- Livmodern är ca 7 cm lång muskel som väger ca 30 g, i slutet av en graviditet är den 30 cm lång och väger 1 kg.
- Om man får 3 sammandragningar på 10 minuter som varar 60 sekunder (börjar på 30) ska man åka in till förlossningen.
- Man får gå högst 72 h med en vattenavgång sedan blir man igångsatt. Om man är osäker på om man haft en vattenavgång kan man sätta på sig en binda - blir det tung efter 2-3 h är det vatten, en flytning är fortfarande lätt.
- Förlossningen har 4yra faser: öppningskedet, aktiva fasen, utdrivningsfasen och efterbördsskedet. Öppningsskedet eller latensfasen kan vara länge, speciellt för en förstföderska. I den aktiva fasen har livmodern öppnat sig, men är ännu inte öppen 10 cm. Det är viktigt att dricka mycket vätska och följa med värkarna. När livmodern öppnat sig 10 cm övergår man till utdrivningsskedet, som varar ca 1-1,5 h. Även här är det viktigt att få i sig vätska, men lika viktigt att kissa ut den då en full urinblåsa försvårar för barnet att ta sig ut. Det är också viktigt att byta ställning eftersom barnet vrider sig ut och kan fastna längre på ett ställe om man inte byter ställning- man föder fortare om man rör på sig. Under den sista fasen - efterbördsskedet - är det moderkakan som ska komma ut. Den ska ha kommit ut inom 40 minuter efter att barnet ha fötts annars behöver den operars ut. Barnmorskan masserar magen då och då för att få livmodern att krympa och de öppna kanalerna att stängas.
- 1 minut efter födseln tittar barnmorskan på hjärta, andning, hudfärg, tonus och retbarhet och sätter poäng. Detta upprepas även efter 5 min och 10 min.
- Sen avnavling är standard idag vilket innebär att man avvaktar tills man vet att barnet fått i sig allt blod innan man klipper av den. 
- Bristningar mäts i 4 grader, vanligast är grad 2. 
- Två timmar efter förlossningen är det efterkontroll - först då väger och mäter man barnet.
- Efter ca 6 h flyttas man till BB. Man stannar vanligtvis 2-3 dagar på sjukhuset efter förlossningen.
- Det går att önska sjukhus, men är det fullt får man vara beredd att åka till ett annat sjukhus. De möjligheter som finns är Östra, Mölndal, Borås, Trollhättan och Varberg.
 
Nu på måndag ska det handla om kejsarsnitt, sugklocka, smärta och smärtlindring och sista gången om överburenhet, igångsättning och tiden efteråt.
 
 

Kommentarer :

#1: Sus

Smart att gå på en sån kurs, jag gjorde inte det innan jag födde min son, men det är smart att vara efterklok :P

skriven
#2: ljuvligafyra.blogg.se

Vi gick en sådan med :) Himla bra! Jag kunde inte tömma blåsan så fick tappas, kändes inte så skönt kan jag lova, men de var ju ett måste! Sedan är jag glad för att jag bara fick grad 1 bristning :)

Svar: Ja de känns givande tycker jag. Beror säkert på hur mycket man själv läst och så, men jag har faktiskt inte hunnit läsa så mycket så för mig har det varit bra. Menar du att du inte kunde tömma blåsan innan och under själva förlossningen? Hört att man ibland kan ha svårt efteråt..? Skönt med grad 1! Hoppas på samma!
Gravidresan

skriven
#3: Susanna i Norge - mamma till Melwin & gravid igen

Kan verkligen rekommendera att gå så mycket som möjligt i första faserna för att hjälpa bebisen ner. Jag kunde inte ligga ner med mina värkar (vart inlagd på BB v 35+2 efter vattenavgång) så jag gick runt med gåstolen och det hjälpte verkligen en hel del! :)

Lita på kroppen, den vet vad den ska göra :) Jag var livrädd inför min förlossning, ville ha kejsarsnitt och hade skrivit ett födebrev om tankar och önskemål och det hjälpte mig verkligen för personalen läste och hjälpte mig genom de olika faserna. Fantastisk upplevelse och jag födde utan smärtlindring :)

Hur känner du inför förlossningen? :) Nervös?

Svar: Tack för alla tips kring förlossningen, har förstått att det är viktigt att röra på sig - hade jag inte hört innan. Förslossningsbrev har jag tänkt skriva men finns risk att de inte kommer orka läsa det! Att fatta sig kor tär inte min grej ;)
Skönt att höra att du tycker det var en fantastisk upplevelse, sånt behöver man också höra =) Har inte tänkt så mycket på förlossningen förrän nu, klart att man är lite nervös men tror inte jag närmat mig tanken tillräckligt än. Nervositeten kommer säkert...
Gravidresan

skriven
#4: Elin

De är otroligt roligt att läsa om din graviditet, vi har oxå bf den 10/3 och ska gå sista delen på kursen idag. Vi va på första förra måndagen med. Det börjar närma sig nu. ÄNTLIGEN! Känns som jag varit gravid jätte länge.. Lycka till med allt! Ska bli kul att se om vi får på samma dag! Vi väntar oxå en tjej!

Svar: åh vad kul, då får vi se vem som ploppar först ;) Du verkar inte ha nån blogg så du får hålla mig uppdaterad! Var i landet bor du?
Gravidresan

skriven
#5: ljuvligafyra.blogg.se

Sv: Jag kunde inte tömma blåsan under själva förlossningen, när man väl skulle börja trycka ner barnet. Innan gick bra och efteråt :)

skriven
#6: Anonym

Nej har ingen blogg tyvärr!, men absolut jag håller dig uppdaterad. Jag bor i Sthlm. Vi väntar som sagt vårt första barn jag och min sambo. Många tror att hon ska komma ut tidigare än beräknat men jag tror istället att hon kommer den 18:e. Fyller 30 den 31/3 så jag får den bästa presenten man kan få😄

skriven
#7: Anonym

Hur hittade du den här kursen? Har du kanske en länk, så man kan få lite mer info och anmäla sig. Kommer tyvärr inte finnas någon mammagrupp där jag bor, så blir inga träffar, eller info. Tacksam för svar😊

Svar: Det var genom mitt mvc, Barnmorskegruppen. Så fanns på deras hemsida :)
Gravidresan

skriven

Kommentera inlägget här :