Förlossningsförberedande kurs 2

I måndags var det dags för den andra kursen på Sahlgrenska - denna gång handlade det om kejsarsnitt, sugklocka, smärta och smärtlindring. Mycket info denna gång! Mina anteckningar:
- Planerat, akut och uraktut kejsarnitt - 20% av alla förlossningar. Ca 10% är planerade. 
- Planerat kejsarsnitt: om barnet inte ligger med huvudet nedåt, om moderkakan ligger för eller vid sjukdom hos modern. Erbjuds vändningsförsök i vecka 37 om barnet inte lagt sig med huvudet nedåt, om det inte lyckas planerar man för ett kejsarsnitt. Inskrivning 1-2 dagar innan. Man är fastande, får dropp, urinkateter och bedövning. Man är vaken under operationen och partnern får närvara. Operationen tar 15 min - 1h och är en stor bukoperation varför man kommer snabbare upp på fötter efter en vanlig förslossning. Efter operationen får mamman ligga på uppvaket medan pappa och barnet förs till BB. 3-5 vårddagar.
- Akut kejsarsnitt: om barnet ligger med rumpan eller benen ner när man kommer in till förlossningen, om det inte är någon progress i förloppet eller om barnet eller mamman är uttröttade efter ett långt förslossningsarbete. Akut snitt görs även om man haft vattenavgång eller värkar innan ett planerat snitt. Från beslut om akut snitt tills barnet är ute ska det ta högst 30 min. Det är inte stressigt och man blir inte sövd.
- Urakut kejsarsnitt: om barnet eller mamman inte mår bra. Från beslut tills det att barnet är ute ska det ta högst 10 min. Mamman sövs alltid och partnern får inte närvara, men han lämnas inte ensam.Efteråt får partnern vara med inne i rummet meda mamman körs till uppvaket. 
- Sugklocka: om barnet inte mår bra, om det inte är någon progress i förloppet eller om mamman är uttröttad. Sugpropp på barnets huvud, följer med kvinnans värkar och ger barnet en liten skjuts. Man drar högst 3 gånger, skulle det inte hjälpa omdirigerar man till snitt. Men snitt är inget alternativ till sugklocka eftersom barnet ligger för långt ner i förlossningskanalen. Sugklocka används bara när man är öppen 10 cm. När barnet kommer ut kan det ha en liten strut på huvudet av sugklockan - detta lägger sig fort. 10% av alla förlossningar avslutas med sugklocka.
Smärta: en individuell subjektiv uppevelse. Olika kvinnor har olika smärttrösklar. Tidigare erfarenheter har betydelse för hur man hanterar smärtan. alla står ut med smärta på olika sätt - vissa skriker ut smärtan och andra är tysta. Bra att försöka att inte skrika eftersom man spänner sig när man skriker. Förlossningen är en positiv och ofarlig smärta och man får hela tiden pauser från smärtan.
- Smärtreceptorer från livmodern och livmodertappen, smärtimpulser via ryggmärgen till hjärnan. Oxytocin-hormonet, som gör att livmodern drar ihop sig för att barmet ska komma ut, hämnas vid stress så det är viktigt att slappa av.
- Icke-medicinsk smärtlindring: andning, avslappning, massage, värme, fysisk aktivitete, bad eller duch, TENS (elektriska vågor/impulser genom små lappar på kroppen), Sterila kvaddlar (sterilt vatten som sprutas in på flera ställen, sätter igång kroppen endorfiner och förgår smärta med smärta), akupunktur.
- Medicinsk smärtlindring: lustgas, epiduralbedövning, spinalbedövning, bäckenbottenbedövning. Lustgas, som består av kväve blandat med syre, andas man i en mask, snabbast effekt genom munnen. Så fort man känner att en värk är på gång tills dess att den nått toppen och är på väg ner ska man andas i masken.
- Lustgas tar inte bort smärtan utan man blir lite hög och kan uppleva att man lagt smärtan ifrån sig. Man är med och hör men orkar inte rikitg bry sig om att svara och har ofta inga hämningar- det man tänker säger man. Går ur kroppen fort.
- Epiduralbedävning är den mest effektiva smärtlindringen och minskar även antalet stresshormoner. Ryggbedövning som ges genom en spruta i kanalerna, blockerar signalerna. Kan förlångsamma förloppet så man får ofta värkstimulerande dropp. Tar bort smärtan men inte tryckkänslorna. Kan tas när man är i aktiv fas, gärna öppen ca 4 cm. Ryggmärgsvätska kan rinna ut och gå upp till hjärnan vilket kan ge huvudvärk efetråt, vissa kan också förlora känsel i benen tillfälligt men det går över.
- Spinalbedövning: Ryggbedövning som ges i spinalrummet istället för epiduralrummet. Snabb effekt, håller i 2 h. Ges när det snart är dags och man är öppen mycket. Används även vid kejsarsnitt.
 
 
Planera gärna men var öppen för allt - det blir aldrig som man tänkt sig!
 
 

Kommentarer :

#1: Malin

Hur känner du själv inför förlossningen och de olika alternativen? Jag bestämde mig från början att använda mig av lustgas ( alt 1) hoppas att det ska gå hela vägen. Alternativ 2 för mig är lustgas och böckenbottenbedövning eftersom jag har hört mycket bra om den. Självklart ska man lyssna och se vad som händer. Kroppen klarar mycket.

skriven
#2: Yrsa Pettersson

Kul att du delar med dig av detta 😊👍

skriven
#3: Marika

Jag var tyst under hela förlossningsförloppet. Hade inget behov att att skrika, det kunde jag gott och väl göra inombords, bättre och inte skrika när man alltid spänner sig som du har noterat. Provade lustgas men va inget för mig så tog epidural och de hjälpte jättebra! Värkarbetet avtog inte, gick nog banne mig snabbare! :)

Svar: Ja det återstår att se hur man kommer reagera på smärtan, kanske inte blir som jag tror!
Gravidresan

skriven
#4: Susanna i Norge - blivande tvåbarnsmamma

Intressant att läsa dina noteringar, blir en liten uppdatering för mig trots att jag födde senast 2013 hehe.

sv; Jag är stort fan av kläderna från Newbie och tror inte jag kommer bli besviken på deras Home kollektion heller :) Så mycket fint! Men tyvärr mest fint till flickor ;/

De två mest omtyckta sakerna jag har från förlossningen är gåstolen och lustgasen. Min man var bakfull (vi hade ju firat svensk midsommar kvällen innan och hade 5-7 veckor kvar så han drack ju) och han låg i min säng och jag gick bara runt runt runt hehe.

Haha, jag är inte heller personen som kan fatta mig kort. Tror mitt förlossningsbrev landade på 2-3 sidor ;) Men jag tycker de tog hänsyn till mina tankar, funderingar och önskemål väldigt bra :)

Svar: oj, stackarn :/ det kan inte ha varit kul att vara bakis under förlossningen! Än mindre för dig då du säkert hade behövt en nykter stabil famn att luta dig mot. Men 5-7 veckor innan känner man ju inte att det är dags, men man vet ju aldrig. Där vi är nu ju så får visa detta för min sambo ;) Fast han har knappt druckit under hela graviditeten :)
Det lär mitt brev också landa på =) Har du delat med dig av ditt på bloggen?
Gravidresan

skriven

Kommentera inlägget här :