Liten och stor

Jag och min brorsotter Sofia (6,5 år) jämför våra magar - lite skillnad! ;)
 
 
 

Minskade rörelser

I onsdags var vi på kontroll på förslossningen på Östra sjukhuset. Det började med att jag upplevede att rörelserna minskat betydligt i magen de senaste tre dagarna - inget jag hade nämnt för Marcus eftersom jag inte kände mig så orolig, men jag passade på att fråga min barnmorska i samband med att jag hämtade ut nya sjukskrivningspapper i onsdags. Hon blev bekymrad och tog mina ord på allvar. Jag blev inskickad till en av hennes kollegor eftersom hon hade en annan mamma väntandes "men även om hjärtljuden låter bra så vill jag att du åker in till förlossningen om du inte känt några rörelser på 4 timmar". Nu hade jag hunnit bli nervös och hann tänka en hel del innan barnmorskan till slut lade manicken på magen och jag hörde hjärtat slå. "Hjärtat slår som du hör, 144....och nu gick det upp till 170 här". Jag hörde riktigt hur det ökade fort och blev orolig att något var fel. "Hon blev nog lite stressad av att höra ljuden så vi sänker lite" sa barnmorskan, och hjärtljuden gick ner igen. "Nu är de nere på 140....129...". Nervös igen - ska det verkligen pendla sådär? tänkte jag. "Det låter jättebra, hjärtljuden går upp och ner precis som de ska. Vi skriver de på 152". Så fick jag gå hem. Lugnad av att höra hjärtat slå men rörelserna fortsatte utebli, och när jag informerat Marcus var det inte snack om saken - vi skulle åka upp till förlossningen. "Vi tar det säkra före det osäkra, hellre att vi kollar en gång för mycket än en gång för lite" sa Marcus. Både jag och han hade en tragisk händelse i minnet och kände att det inte var värt att tänka "äh det är nog ingen fara" - en vän till Marcus förlorade nämligen sin dotter strax innan hon skulle födas för att de väntade för länge... Väl uppe på förlossningen blev vi väl bemötta - de tog urinprov och jag fick ligga med CTG (mäter hjärtljud och rörelser)  20-30 min tills de konstaterade att allt såg bra ut. De var väldigt noga med att försökra sig om att även jag kände mig lugn innan de skickade hem oss - nästa steg hade varit ultraljud, fostervattenprov etc. Men de verkade säkra så vi var lugnade båda två och åkte hem. 
 
 
 
 

Förlossningsförberedande kurs 2

I måndags var det dags för den andra kursen på Sahlgrenska - denna gång handlade det om kejsarsnitt, sugklocka, smärta och smärtlindring. Mycket info denna gång! Mina anteckningar:
- Planerat, akut och uraktut kejsarnitt - 20% av alla förlossningar. Ca 10% är planerade. 
- Planerat kejsarsnitt: om barnet inte ligger med huvudet nedåt, om moderkakan ligger för eller vid sjukdom hos modern. Erbjuds vändningsförsök i vecka 37 om barnet inte lagt sig med huvudet nedåt, om det inte lyckas planerar man för ett kejsarsnitt. Inskrivning 1-2 dagar innan. Man är fastande, får dropp, urinkateter och bedövning. Man är vaken under operationen och partnern får närvara. Operationen tar 15 min - 1h och är en stor bukoperation varför man kommer snabbare upp på fötter efter en vanlig förslossning. Efter operationen får mamman ligga på uppvaket medan pappa och barnet förs till BB. 3-5 vårddagar.
- Akut kejsarsnitt: om barnet ligger med rumpan eller benen ner när man kommer in till förlossningen, om det inte är någon progress i förloppet eller om barnet eller mamman är uttröttade efter ett långt förslossningsarbete. Akut snitt görs även om man haft vattenavgång eller värkar innan ett planerat snitt. Från beslut om akut snitt tills barnet är ute ska det ta högst 30 min. Det är inte stressigt och man blir inte sövd.
- Urakut kejsarsnitt: om barnet eller mamman inte mår bra. Från beslut tills det att barnet är ute ska det ta högst 10 min. Mamman sövs alltid och partnern får inte närvara, men han lämnas inte ensam.Efteråt får partnern vara med inne i rummet meda mamman körs till uppvaket. 
- Sugklocka: om barnet inte mår bra, om det inte är någon progress i förloppet eller om mamman är uttröttad. Sugpropp på barnets huvud, följer med kvinnans värkar och ger barnet en liten skjuts. Man drar högst 3 gånger, skulle det inte hjälpa omdirigerar man till snitt. Men snitt är inget alternativ till sugklocka eftersom barnet ligger för långt ner i förlossningskanalen. Sugklocka används bara när man är öppen 10 cm. När barnet kommer ut kan det ha en liten strut på huvudet av sugklockan - detta lägger sig fort. 10% av alla förlossningar avslutas med sugklocka.
Smärta: en individuell subjektiv uppevelse. Olika kvinnor har olika smärttrösklar. Tidigare erfarenheter har betydelse för hur man hanterar smärtan. alla står ut med smärta på olika sätt - vissa skriker ut smärtan och andra är tysta. Bra att försöka att inte skrika eftersom man spänner sig när man skriker. Förlossningen är en positiv och ofarlig smärta och man får hela tiden pauser från smärtan.
- Smärtreceptorer från livmodern och livmodertappen, smärtimpulser via ryggmärgen till hjärnan. Oxytocin-hormonet, som gör att livmodern drar ihop sig för att barmet ska komma ut, hämnas vid stress så det är viktigt att slappa av.
- Icke-medicinsk smärtlindring: andning, avslappning, massage, värme, fysisk aktivitete, bad eller duch, TENS (elektriska vågor/impulser genom små lappar på kroppen), Sterila kvaddlar (sterilt vatten som sprutas in på flera ställen, sätter igång kroppen endorfiner och förgår smärta med smärta), akupunktur.
- Medicinsk smärtlindring: lustgas, epiduralbedövning, spinalbedövning, bäckenbottenbedövning. Lustgas, som består av kväve blandat med syre, andas man i en mask, snabbast effekt genom munnen. Så fort man känner att en värk är på gång tills dess att den nått toppen och är på väg ner ska man andas i masken.
- Lustgas tar inte bort smärtan utan man blir lite hög och kan uppleva att man lagt smärtan ifrån sig. Man är med och hör men orkar inte rikitg bry sig om att svara och har ofta inga hämningar- det man tänker säger man. Går ur kroppen fort.
- Epiduralbedävning är den mest effektiva smärtlindringen och minskar även antalet stresshormoner. Ryggbedövning som ges genom en spruta i kanalerna, blockerar signalerna. Kan förlångsamma förloppet så man får ofta värkstimulerande dropp. Tar bort smärtan men inte tryckkänslorna. Kan tas när man är i aktiv fas, gärna öppen ca 4 cm. Ryggmärgsvätska kan rinna ut och gå upp till hjärnan vilket kan ge huvudvärk efetråt, vissa kan också förlora känsel i benen tillfälligt men det går över.
- Spinalbedövning: Ryggbedövning som ges i spinalrummet istället för epiduralrummet. Snabb effekt, håller i 2 h. Ges när det snart är dags och man är öppen mycket. Används även vid kejsarsnitt.
 
 
Planera gärna men var öppen för allt - det blir aldrig som man tänkt sig!