När, var, hur?

Nu har nära och kära börjat gissa på födelsedatum, några har även gissat på längd och vikt. Själv har jag sedan start trott att hon ska komma tidigare och la min gissning på den 28 februari (lördag med andra ord!) men som jag skrev i ett tidigare inlägg känns det inte så nära i dagsläget. Marcus däremot har trott att hon kommer stanna länge - ända till den 25 mars! Hans födelsedag ;) Sen har jag alltid haft en föreställning om att hon kommer födas på natten, någon gång mellan 02 och 05 - kommer kännas märkligt om hon skulle komma på förmiddagen eller mitt på ljusa dagen. Snabbt kommer det gå också enligt min föreställning, max 6h :p Marcus tror mellan 15 och 25h och har snarare känslan av att vi kommer åka in på natten, och att hon kommer födas på kvällen mellan 18 och 20. Själv kom jag 20.02 på kvällen, och var snabb ut (2h!). Med min bror tog det 6h så har jag ärvt de generna av mamma så blir det inga 25 h.
 
Nu börjar man även bli nyfiken på hur hon kommer att se ut - någonstans har jag haft en föreställning om att hon har ytterst lite och ljust hår på huvudet och väger under 3000 g. Men själv hade jag lite mer hår, och mörkt, när jag föddes. Både jag och Marcus vägde dock under 3000 g (Marcus 2400g och jag 2900g) så det är väl ganska troligt att det blir en liten bebis. Så här har familj och vänner gissat:
 
Hellen: 20 februari
Jag: 28 februari, kl 04.05, 49,5 cm, 2850 g
Tess: 28 februari, 50 cm, 3000 g
Pappa: 3 mars, kl. 22.02, 50 cm, 3343 g
Anders: 6 mars
Mamma: 7 mars, 49 cm, 2980 g
Anna: 8 mars, 52 cm, 2800 g
Helena: 10 mars
Christian: 10 mars, 49 cm, 3200 g
Sofia: 10 mars
Helena: 10 mars
Sara: 12 mars
Kim: 14 mars
Marcus: 25 mars, 49 cm, 2910 g
 
 Jag som liten :)
 

Vecka 39 (38+0-38+6)

Precis som förra veckan händer det inte mycket med barnet nu. Barnet förbereder sig på att födas genom att samla på sig extra mycket energi för att klara förlossningen och de första levnadsdygnen innan mjölkproduktionen kommit igång. Det börjar bli riktigt trångt, barnet fyller ut hela magen och är ganska tungt- väger omkring 3,2 kg. Hjärnan väger ca 400 g och utvecklas hela tiden fram tills barnet är runt 2 år. 

Livmodertappen har i regel börjat mogna och mjukas upp för att underlätta förlossningsarbetet. Slemproppen, som bildas i vecka 4 för att skydda ingången till livmoderhalsen, kan lossna men det är ingen garanti att förlossningen är på gång.Många mammor sover oroligt och vaknar ofta, det sägs bero på att kroppen förbereder sig på amningsperioden där man kommer att nattamma flera gåner den första tiden. Det är normalt att man känner sig instabil och har humörsvängingar, man vänder sig kanske inåt och funderar mycket på hur det kommer bli. Andra får plötsligt en massa energi - det är inte ovanligt att höggravida kvinnor börjar storstäda och kastar sig in i stora bakprojekt. 

 

 
 

 

Ny design

Som jag skrivit tidigare har jag bloggat om min vardag sedan februari 2010 på en annan adress. När jag blev gravid startade jag denna gravidblogg - dels för att vi inte ville gå ut med nyheten för tidigt på min vanliga blogg och dels för att jag ville ha hela graviditeten samlad för att kunna beställa en fin bloggbok sen. Jag funderade även på att starta en ny blogg, och börja om på ny kula, när bebis tittat ut och gravidresan.blogg.se har nått sitt mål, men efter lite övervägande har jag bestämt mig för att fortsätta blogga på ulricalovisa. Har kopierat över en del inlägg härifrån (men inte alla) och skapat kategorin "Gravidresan", men denna blogg blir kvar som ett minne och kommer uppdateras som vanligt fram till födseln! När bebis har fötts kan ni fortsätta följa mig på http://ulricalovisa.se 
 
Nya designen
Gamla designen