Tiden på BB - uppdrag amning

Efter några torra mackor till frukost på förlossningen på måndagsmorgonen fick vi sovit lite tll - Isabella sov hud mot hud på mitt bröst och Marcus erbjöd sig att sitta bredvid sängen och vakta så hon inte skulle rulla av mig, så jag kunde slappna av och sova jag med. När vi vaknade vid 14-tiden fick jag lite lunch, sen fick vi packa ihop och rulla ner i rullstol till BB. Vi blev tilldelade familjerum 12, intill matsalen och gjorde oss så hemmastadda som det gick. Och jag fick äntligen duscha - så skönt! Vi var dock fortfarande rätt omtumlade efter förlossningen så vi missade att läsa informationen på rummet, och missade kvällsmaten. Vid 19-tiden åkte Marcus hem till katterna, och kom tillbaka vid 10. Under tiden hann Isabella fylla 1 dygn! Och det betydde att lugnet var över - första dygnet sover tydligen bebisarna mest, men dygn 2 och 3 är det amning för hela slanten som gäller. Och det var det!

De två dagarna (måndag 16/3 och tisdag 17/3) vi spenderade på BB låg Isabella mest på mitt bröst och snuttade hela tiden - bröstvårtorna gjorde mer och mer ont och till slut kom såren. Jag sov ingenting och ovana jag spände mig så mycket i armar, axlar och rygg så jag var helt slut och hade ont i musklerna. Så här skulle det väl inte vara tänkte jag och frågade en barnmorska som kom in på rummet... ”En del barn vill amma varje halvtimme nu i början, det är för att få igång mjölkproduktionen” sa hon. Nu i efterhand känner jag till det här med 2:a och 3:e amningsdygnet, och önskar att jag varit mer påläst. Det visade sig dock senare att det stod bra information om detta i pärmen på rummet - den som jag aldrig öppnade. Och varje kväll klockan 19 visade de en amningsfilm ute i matsalen och lät en barnmorska svara på frågor. Så trots att både jag och Marcus ville åka hem efter första natten på BB valde vi att stanna - för att titta på filmen och för att få hjälp med amningen. Jag ville så gärna att den skulle fungera och insåg att jag behövde fråga om hjälp - det var ju det personalen fanns till för. Vet inte varför jag envisades med att sitta inlåst på rummet i obekväma ställningar med såriga bröstvårtor. Jag ringde på klockan några gånger under den resterande tiden och hann få tips och råd av en rad olika barnmorskor under deras pass. De såriga bröstvårtorna berodde på att hon tog ett för litet grepp med munnen och bara sög längst ut - de ska gapa med munnen och hela bröstvårtan ska in i munnen! Kanske berodde det på att jag satt konstigt och spände mig - hon kanske inte kom åt helt enkelt. Det dröjde iaf bara någon dag så hade de läkt.

På tisdagen var det dags för barnläkaren 11.30. Två studenter närvarade och hjälpte till att undersöka henne. Hjärtat, höfterna, hudfärgen etc. kontrollerades och allt såg bra ut :) Hon vägde nu 3540 g och hade alltså gått ner lite som hon skulle. Samma tid dagen efter, när vi var och gjorde PKU-testet, hade hon gått ner till 3475 g. Jag var lite nervös inför PKU-testet eftersom jag trodde att hon skulle gallskrika när de stack henne för att ta blod - men till min stora förvåning sa hon inte ett knyst. 

Vid 14-tiden på onsdagen lämnade vi äntligen BB! Varken jag eller Marcus trivdes i sjukhusmiljön så vi längtade verkligen hem, och även Isabella verkade bli lugn av att komma hem ♥

Vårt rum på BB - så obekväma sängar...
Matsalen
Mina fötter svullnade upp ordentligt på BB! Men nu är det utkissat! 
Redo för hemfärd
Någon gillade babyskyddet! Hon stensov hela vägen hem, och forsatte sova i två timmar till
 
 

Kommentarer :

#1: momswayofliving.blogg.se

Skönt att amningen fixade sig! Jag hade såriga bröstvårtor i 2 månader o grät nästan vid varje amning för han sög snett. Han suger fortfarande snett men nu har jag inga sår iaf! Varit skitjobbigt men ja ger aldrig upp. Hoppas ni mår bra :)

Svar: oj så länge :/ starkt att du inte gav upp! Det hade nog jag gjort i ditt fall... grymt jobbat! :)
Gravidresan

skriven
#2: Carola

Herregud vilka fina bilder ni har tagit. Och vilken söt liten snutta du fick.
Grattis!

skriven
#3: Tomas Johansson

Hej!
Jag heter Tomas Johansson och är frilansjournalist. Jag producerar bland annat podcasts för vårdportalen Wacano och har gjort ett program som kan intressera föräldrar och blivande föräldrar. Det är ett samtal med forskaren Sofia Zwedberg på KI och handlar om amningens positiva fördelar. Jag testar henne också på vad som är fakta respektive myter. Såsom att barn som ammas kan bli mer intelligenta, vilket faktiskt visat sig sant, eftersom fettsyrorna i bröstmjölken påverkar hjärnans utveckling positivt.

Vi ser gärna att programmet sprids, så länka gärna till det eller bädda in det i er plattform. Det också helt ok att göra en re write på programmet så länge källan uppges.

https://wacano.se/amningens-positiva-halsoeffekter

Med vänliga hälsningar

Tomas Johansson
Producer & Journalist

skriven

Kommentera inlägget här :