Hjärtslag

I måndag var jag på återbesök och lämnade nya prover för sköldkörteln. Provsvar skulle komma inom tre dagar men om jag inte hörde något så skulle jag fortsätta med den nuvarande Levaxin-dosen. Barnmorskan passade på att fråga hur jag mådde och om jag tagit till mig graviditeten än. "Jag mår jättebra, men har fortfarande svårt att greppa det, jag tror liksom inte riktigt på det" sa jag. "Ska vi lyssna lite?" sa barnmorskan med en lockande röst medan hon satte handflatorna på knäna. Jag var egentligen inte riktigt med på vad hon menade men blev hänvisad att lägga mig till rätta och lyfta upp tröjan. "Då får vi börja leta lite..oj! Vi behövde inte leta länge" sa hon i samma stund som hon la ner en kall mojäng på magen. "Dudunkdudunkdudunk!" slog det lilla hjärtat så det ekade i hela rummet. Fort och högt. "Oj, vad snabbt det slår" sa jag. "Ja, det slår dubbelt så fort som våra hjärtan". Sen tittade hon mig i ögonen och sa: "Så du är verkligen gravid".
 
 
 

Vecka 18 (17+0-17+6)

Fostret
Fostret är nu ca 20 cm långt och väger mellan 150-250 gram. Huvudet är ca 4 cemtimeter i diameter och föttera är ca 2 cm långa. Fostret kan skilja på mammans intag av söt respektive besk föda. om fostervattnet är sött sväljer fostret mer vatten och om det är bittert grimaserar det istället. Fostervattnet är naturligt sött och kroppen ser till att det innehåller rätt mängd av aminosyra, fettsyra, mjölksyra, citronsyra, salt, glukos, fruktos och proteiner.
Mamman
Nu känner du kanske barnet rörelser i magen som ett lätt fladdrande, men det kan också dröja ytterligare någon eller några veckor tills du känner de första fosterrörelserna. Det beror på hur barnet ligger, var moderkakan är placerad och om du ger dig tid att känna efter. Många upplever att håret, huden och ögonen får en ny spänst och glans. Runt denna vecka är det vanligt att ni erbjuds RUL (rutinmässigt ultraljud).
Egna anteckningar
Har fortfarande inte känt några rörelser men känner inte att jag har bråttom- de kommer när de kommer. Sen tillhör jag nog de som inte tar sig tid att känna efter - tänker att man så lätt kan inbilla sig rörelser om man söker efter dem. RUL är inbokat den 6 oktober på Östra sjukhuset här i Göteborg så då får vi se hur moderkakan ligger, hur organen utvecklats och får ett mer pålitligt BF datum. Vackrare hår och hud kan jag inte påstå att jag fått, men däremot sa min frisör "Jag tänkte nästan att du var gravid, du liksom glänser och strålar på nåt sätt, jag tänkte på det när du kom in" när jag berättat för henne. Hon tyckte sig alltid uppmärksamma att gravida får en viss utstrålning. Inget jag tänkt på. 
 
 

Vecka 17 (16+0-16+1)

Statistik
40% av graviditeten har passerat. Kalendermånad 4. Graviditetsmånad 5. Trimester 2. Det är ca 167 dagar kvar till BF.
Fostret
Fostret mäter ca 18 cm mellan huvud och fötter, och väger mellan 90 och 120 gram. Fostret upplever sin omgivning och kan reagera på det som händer på utsidan av magen, det kan exempelvis rycka till vid plötsliga ljud. Könsorganen är utvecklade och underhudsfett börjar lagras. Ögonlocken är fortfarande slutna och öppnas inte förren i vecka 26.
Mamman
Magen växer och livmoderväggen tänjs ut allt mer - livmodern är nu lika stor som ett bebishuvud och livmoderns övre del är ungefär mitt emellan blygdbenet och naveln. Den ökade blodvolymen gör att många känner sig ovanligt varma, får svettningar och blir extra andfådda. Man kan även känna sig hungrigare än vanligt, vilket beror på att fostret samlar på sig fett.
 
 En liten kula syns i tajta kläder