Vecka 20 (19+0-19+6)

Som ni kanske läst flyttades vi tillbaka en vecka i graviditeten vid rutinultraljudet, så det blev inget veckoinlägg förra veckan. Men igår, onsdagen den 15 oktober, gick vi in i vecka 20. Vi har nu kommit ungefär halvvägs in i graviditeten, vilket känns otroligt! Känner ju knappt någonting. Hur kan jag vara halvvägs? Märker också att fostret börjar benämnas som barnet i appar, böcker etc. och för att att göra känslan ännu mer verklig ska jag försöka göra likadant.
Barnet
Ditt lilla barn är ungefär 20-24 cm långt och väger runt 300-350 gram. Huvudets diameter är 4 cm. Barnets hjärta slår med mellan 110 och 160 slag/minut. Hjärnan är inne i en intensiv utvecklingsperiod, flera hudlager bildas och barnet har fått ögonfransar och svettkörtlar. Barnet kan göra avancerade rörelser och simmar runt i nästan 0,5 liter fostervatten. Varje dygn sväljer barnet nästan hälften av denna mängd för att sedan förnya mängden genom att kissa ut vattnet igen (mysigt). Fram till mitten av graviditeten utvecklas och växer alla foster likvärdigt men nu börjar de individuella skillnaderna i genetiken göra sig gällande - en del barn kommer att bli långa och smala och andra korta och knubbiga.
Mamman
Livmoderns övre kant når nu till naveln, och nu känner nästan alla rörelser i magen. Trötthet som uppstår nu kan bero på järnbrist - nästan alla gravida kvinnor behöver någon form av järntillskott från mitten av graviditeten eftersom blodvolymen ökat med hela 50 %.Nu spelar det roll för barnets födelsevikt vad du stoppar i dig, försök unvika för mycket socker. Vid den här tiden kommer du att få ett moderskapsintyg från din barnmorska som du skickar in till försäkringskassan.
Egna anteckningar
Strax efter mitt förra veckoinlägg, ungefär för 1,5-2 veckor sen, kände jag de första rörelserna i magen. Jag känner de bara när jag ligger ner på rygg i sängen på kvällarna. Det är inga tydliga rörelser, utan endast lätt fladder strax under naveln - men rörelser är det iaf. Livmodern nådde strax ovanför naveln enligt min barnmorska, och jag ska inte behöva äta några järntabletter. Moderskapsintyget har jag fått och skickat in.
 
Utvecklingen hitills
 
 

Kommentarer :

#1: Anna

Men oj hur kunde ni bli tillbaka flyttade så långt :O

Svar: En vecka är väl inte så mycket tänker jag? Var nog beredd på att flyttas fram eller bak, svårt med beräkningar innan RUL säger de. S
Gravidresan

skriven
#2: Tess

Klart jag ska sy ett babynest till dig vännen! Bara för dig att välja tyg så kör vi! 😃

Nu får du vara duktigare med att lägga ut magbilder. Träffar dig så sällan och nu är du redan halva vägen! 😯 😃 ❤️

Svar: Ska ta bilder i helgen, jag lovar! <3
Gravidresan

skriven
#3: Sophie

Mysigt:)
Hoppas få se dig o magen snart

skriven
#4: Barnbloggsystrar

Åh så mysigt! Drömmer mig tillbaka till mina graviditeter. Den tiden är så härlig. Stort lycka till!

skriven

Kommentera inlägget här :