Vecka 19 (18+0-18+6)

Fostret
Fostret är nu ca 18-20 cm långt och väger ca 260-280 gram. Nu ser fostret ut som en färdig människa i miniatyr. Magsäcken och tarmarna börjar bilda den vätska som kommer behövas för matsmältningen och anlag för permenenta tänder bildas bakom anlagen för mjölktänderna. Flickfoster får även anlag till framtida äggceller. Mellan vecka 15 och 20 utvecklas fostrets hörsel. Det hör blodet strömma, mammas hjärtslag, tarmbubbel och om mamman nyser eller skrattar. Det blir även medveten om mammas röst.
Mamman
Nu kan man känna livmodern under naveln och den är ungefär lika stor som huvudet på ett nyfött barn. De flesta känner att fostret rör sig vilket brukar kännas extra bra om man tidigare gar haft svårt att tro att det verkligen finns ett barn därinne. Det är inte ovanligt med pigmentförändringar, det vill säga mörka fläckar på ljushyade och ljusa fläckar på mörkhyade. Detta kallas cloasma och bleknar oftast när hormonhalterna sjunker. Många kvinnor får också en mörkare hudrand från blygdbenet upp mot naveln, denna kallas linea nigra och bleknar även den efter graviditeten. Blodvärdet sjunker och fostret behöver mycket järn, nästan alla gravida kvinnor behöver ta järntillskott från och med nu.
Egna anteckningar
Fortfarande inga rörelser. Inga pigmentförändringar, ingen mörk rand vid naveln. Upplever att magen blir svullen och spänd om kvällarna och om jag ligger på mage tycker jag mig känna livmodern, att den liksom trycker emot. 
 
 

Kommentarer :

#1: Marika

Ja precis :) Jag fick aldrig pigmentförändringar (inte än iallafall) och "hormonsträngen" kom upp först i vecka 25 kanske. Dock kände jag lite fladder i magen, men det är ju jättesvårt att veta vad som är bebis och vanliga tarmrörelser! (men mina fladder var så lååångt ner i magen att jag fatta det som att tarmrörelser inte är där nere, aldrig på mig tidigare iallafall) Och livmodern kände jag på precis samma sett, när jag låg ner. Den känns mer spänd än resten av magen och trycker emot som du skrev :)

skriven
#2: Lilla Malin

Jag kände inga rörelser förrän i v.22 men jag hoppas det kommer för dig snart! Hormonrand har jag inte heller fått :)

SV: Ja, vi fick veta på RUL att det är en pojke :)

skriven

Kommentera inlägget här :