Vecka 26 (25+0-25+6)

Barnet
Barnet är ca 32 cm lång toch väger ca 800-900 gram. Nu utvecklar barnet sina lungor och tränar på att andas genom att dra in och ut fostervatten i lungorna. Barnet kan öppna och stänga sina ögon och nu vet man med säkerhet att barnet reagerar på ljus - genom att rikta ett starkt ljus mot barnet har man kunnat se hur det håller upp händerna framför ögonen när ljuset träffar dem. Huden har blivit lite tjockare och är inte lika genomskinlig längre, dock ganska röd och skrynklig. Nu bildar hjärnbalken den karaktäristiska fårorna och fördjupningarna på ytan för att göra plats för alla nervceller.
Mamman
Livmodern når nu upp till den nedersta delen av bröstkorgen. Blodcirkulationen tar hand om den ökade mängd vätska som finns i kroppen vilket gör att ditt hjärta och dina njurar jobbar extra hårt. Det är vanligt att man får häftig kramp i exempelvis vader när man är gravid, ofta när man sover. Barnet känner vad mamman känner - om man känner sig stressad, trött, glad, älskad. Det reagerar på stresshormoner som kroppen producerar, och endorfiner strömmar med mammans blod via navelsträngen till barnet. 
Egna anteckningar
Kramp i vader och fötter har jag upplevt desto mer. Oftast fötterna och tårna när jag ligger ner om kvällarna, men det har hänt att jag vaknat mitt i natten och haft stark kramp i vaderna. Förutom kramp mår jag precis som vanligt, men det känns att man bär på lite extra tyngd - jag blir lättare andfådd och hjärtat slår fort vid minsta ansträngning. Rörelser känner jag numera dagligen =) 
 
Vecka 26 (25+1)
 
 

Kommentarer :

#1: Filippa

Så fin!!!! 💕

Svar: Tack vännen =)
Gravidresan

skriven

Kommentera inlägget här :