Vecka 25 (24+0-24+6)

Statistik
60% av graviditeten har passerat. Kalendermånad 6. Graviditetesmånad 7. Ca 111 dagar kvar till BF.
Barnet
Barnet väger ca 700-800 gram och är ca 33 cm långt, ungefär 27 cm långt från huvud till stjärt. Det flesta av barnets organ är färdigutvecklade så barnet kan överleva om det skulle födas nu, men lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Skelettet fortsätter att hårdna och barnets permenenta tänder bildas och kommer fram sen när barnet tappat sina mjölktänder.
Mamman
Livmodern sträcker sig ungefär 2-3 cm ovanför naveln. Runt vecka 25 är det dags för de flesta att gå på kontroll hos barnmorskan, man börjar då mätningen av livmoderns tillväxt. Med ett måttband mäter barnmorskan måttet mellan blygdbenet, symfysen och livmoderns övre kant, fundus - så kallat SF-mått. Måttet ritas in på en kurva. Normalvärdet ligger på ungefär 23 cm plus minus några centimeter vi denna tidpunkt. Själva måttet spelar inte så stor roll vi den här tidpunkten utan det viktiga är att man följer sin egen kurva utan dramatiska avvikelsen uppåt eller nedåt.
Egna anteckningar
Kontrollbesök är inbokat i nästa vecka! Mår fortfarande bra, men jag börjar känna av att kroppen är tyngre nu, vilket bland annat påverkar ryggen om jag sitter eller står för länge.
 
 
 

Kommentera inlägget här :