Vecka 24 (23+0-23+6)

Lite sent, men här kommer onsdagens veckoinlägg!
Barnet
Barnet väger ca 600-700 gram och är ungefär 30 cm långt. Huden, som tidigare har varit genomskinlig, börjar bli tjockare och täcks av fosterfett. Balansonraganet i innerörat har utvecklats vilket innebär att barnet troligtvis kan känna om det vänder huvudet upp och ner. Barnet reagerar på alltfler sinnesintryck - det känner, upplever smak och hör ljud. Barnet lär känna de röster som pratar och sjunger i dess närhet, röster som de känner igen vid födseln. Ögonen är fortfarande slutna men det har börjat blinka med ögonlocken. Först när fostret är runt 24 veckor kan de börja andas luft, om det skulle födas för tidigt.
Mamman
Nu har man vanligtvist gått upp ca 5-7 kg, vissa ännu mer. Det är vanligt med ryggproblem, som exempelvis ont i svanken. Livmodern rör sig uppåt och knuffar undan dina organ, det kan medföra halsbränna, yrsel etc. Man kan även uppleva att livmodern drar ihop sig och blir stel ibland, så kallade förvärkar - det är livmodern som tränar sig inför förlossningen.
 
 
 
 

Kommentarer :

#1: Marika

Ja det är svårt att hänga med i alla bloggar, min tid upptas av en liten så passar på att sysselsätta mig när hon sover, om jag inte själv är för trött och tar och sover själv :)

skriven

Kommentera inlägget här :