Rutinbesök 2

I torsdags (27 november -14) var det dags för rutinbesök hos barnmorskan. Vi tog nya blodprover för att säkerställa att det inte skett en immunisering. Som jag skrivit tidigare fick jag veta att jag har blodgrupp A-negativ och skulle kunna bära på ett barn som är positivt - därrför de vill ta nya prover och kolla så att det inte sker en immunisering. När barnet är fött tar de blodprover från navelsträngen på barnet och skulle det visa sig vara positivt och min kropp har bildat antikroppar får jag en spruta inför framtida graviditeter. Förutom blodprov lyssnade vi till bebis hjärta (140 slag/minut) ♥, bokade mammagrupp (15 jan), mätte SF-mått på magen (23), tog blodtryck (110/170) och ställde mig på vågen. Hb-värdet, det vill säga järnvärdet, hade sjunkigt till 112 så jag blev beodrad att få i mig lite mer järn. För er som inte vet vad SF-mått är kan jag berätta att det innebär mätning av livmoderns tillväxt. Barnmorskan mäter då måttet mellan blygdbenet (symfysen) och livmoderns övre kant (fundus). Måttet ritas sedan in på en kurva. Normalvärdet ligger på ungefär 23 cm plus minus några centimeter vid denna tidpunkt så det prickade jag in bra. Fortsättningsvis mäter man SF-måttet vid varje rutinbesök för att se att man följer sin egen kurva utan dramatiska avvikelser uppåt eller nedåt.
 
Blodtryck 110/170
Hb-värde 112
SF-mått 23
Bebis hjärtslag 140 
 

Vecka 26 (25+0-25+6)

Barnet
Barnet är ca 32 cm lång toch väger ca 800-900 gram. Nu utvecklar barnet sina lungor och tränar på att andas genom att dra in och ut fostervatten i lungorna. Barnet kan öppna och stänga sina ögon och nu vet man med säkerhet att barnet reagerar på ljus - genom att rikta ett starkt ljus mot barnet har man kunnat se hur det håller upp händerna framför ögonen när ljuset träffar dem. Huden har blivit lite tjockare och är inte lika genomskinlig längre, dock ganska röd och skrynklig. Nu bildar hjärnbalken den karaktäristiska fårorna och fördjupningarna på ytan för att göra plats för alla nervceller.
Mamman
Livmodern når nu upp till den nedersta delen av bröstkorgen. Blodcirkulationen tar hand om den ökade mängd vätska som finns i kroppen vilket gör att ditt hjärta och dina njurar jobbar extra hårt. Det är vanligt att man får häftig kramp i exempelvis vader när man är gravid, ofta när man sover. Barnet känner vad mamman känner - om man känner sig stressad, trött, glad, älskad. Det reagerar på stresshormoner som kroppen producerar, och endorfiner strömmar med mammans blod via navelsträngen till barnet. 
Egna anteckningar
Kramp i vader och fötter har jag upplevt desto mer. Oftast fötterna och tårna när jag ligger ner om kvällarna, men det har hänt att jag vaknat mitt i natten och haft stark kramp i vaderna. Förutom kramp mår jag precis som vanligt, men det känns att man bär på lite extra tyngd - jag blir lättare andfådd och hjärtat slår fort vid minsta ansträngning. Rörelser känner jag numera dagligen =) 
 
Vecka 26 (25+1)
 
 

Scrapbooking

Så länge sen jag scrapbookade nu, men vad roligt det är! Tänkte att jag skulle scrappa ett album till bebis som handlar om gravditeten och första tiden efter förslossningen. Sen får man se om man har tid! ;) Annars får det väl bli till att beställa fotoböcker.
En liten glimt av albumet hitills