Vecka 10 (9+0-9+6)

Fostret
"Från denna vecka kallas embryot för foster och är cirka 3 cm långt och väger runt fem gram. Huvudet är mycket stort, lika stort som resten av kroppen. Ögon och näsa syns tydligt och ögonen, som tidigare låg långt ut på sidorna, börjar finna sin rätta plats. Nästan alla kroppens organ finns, men de måste både växa och börja fungera. Nervcellerna utvecklas intensivt nu och barnets handleder och vrister har bildats. Det finns cirka 100 ml fostervatten inne i den hinnsäck som det blivande barnet befinner sig i. Fostervattnet finns till för att barnet ska kunna röra sig och träna armar och ben, men det är också en näringskälla, är temperaturs-isolerande och skyddar mot stötar. Hela mängden fostervattnen förnyas inom 24 timmar"
Mamman 
Livmodern är av en apelsin storlek och är fortfarande dold i bäckenet. Du kan lätt bli irriterad och upprörd vilket beror på graviditetshormonerna och det är vanligt att vara väldigt trött och behöva gå och lägga sig tidigare på kvällarna"
Egna anteckningar: Jag är trött!
 

Ett litet hjärta

Minsann - det lilla hjärtat slog! ♥
Det kändes nästan oväntat - jag känner mig inte det minsta gravid.  "Jodå, vi har ett levande foster" sa barnmorskan. "Ser du rörelserna här?" frågade hon sen och förklarade att det var fostrets hjärtslag. Det var overkligt att ligga där och se ett litet hjärta slå inuti min livmoder. "Hen rör på sig med" sa hon sen. Barnmorskan mätte fostret till 22,8 och berättade att jag på dagen gick in i vecka 10 (9+0) - alltså är jag en vecka längre gången än mina egna beräkningar, vilket fick oss konfunderade när vi började räkna på det... Jag måste alltså redan ha varit gravid i en vecka när M frågade om vi skulle börja försöka! Vilken timing! Jag är dock väldigt glad att vi hann ta beslutet och känna pirret med att börja försöka - det har alltid varit viktigt för mig. 
Tyvärr fick M sitta i bilen utanför och vänta under tiden för ultraljudet - vi hade E hos oss och ville inte berätta för henne ännu eftersom hon har minne som en elefant och är pratglad som en papegoja. Men barnmorskan var väldigt go och rummet var nersläckt och mysigt så allt kändes bra. Tror vi har valt ett bra MVC :)
 

Två dagar kvar

Här händer det inte mycket på gravidfronten just nu - vi har varit iväg på en veckas semester och släppt tankarna. Dock fick jag en liten påminnelse när en andra blödning visade sig för några dagar sen - men det var inte mycket så jag tänkte nog mest i gravidblödningstankarna denna gång. Men nu får vi snart veta - bara två dagar kvar tills ultraljudet!