Vecka 31 (30+0-30+6)

Statistik
75% av graviditeten har passerat. 210 av 280 dagar av gått - det är ca 70 dagar kvar till BF. 
Barnet
Barnet väger omkring 1,6 kg och är ungefär 43 cm långt. Huvudet är nästan 8 cm i diameter och fötterna kanppt 6 cm. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut. Fingernaglarna har vuxit ut och når fingertoppen och barnet kan fixera blicken bättre. Barnet har ofta ögonen öppna när det är vaket och aktivt och blundar när det är passivt och sover. Det verkar som om barnet kan börja känna igen och reagera på musik som spelas vid upprepade tillfällen. En del barn har redan nu vänt sig med huvudet nedåt.
Mamman
Det är vanligt med ryggbesvär under den senare delen av graviditeten - livmodern är tung och belastningen blir stor på ben, rygg och bäckenbotten. Det är bra att försöka ha en bra hållning och motverka svank. Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Undvik assymetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker. Det är även vanligt att man samlar på sig extra vatten - kroppen producerar upp till 50% mer blod och kroppsvätska under graviditeten för att uppfylla barnets behov. En del av den vätskan sipprar in i kroppsvävnaden. När den växande livmodern trycker på venerna i bäckenet blir blodgenomströmningen försämrad - det pressas ner vätska i ben och fötter så att de blir svullna. Det är i regel inte farligt. Kroppen förbereder sig på förlossningen den kommande tiden - du kanske sover sämre, vaknar ofta, gråter lätt och får svårt att koncentrera dig. Ju närmare förlossningen man kommer detso mer riktas uppmärksamheten mot det ofödda barnet - man bli introvert och börjar den mentala förberedelsen.
Egna anteckningar
Nu har jag känt att barnet har haft hicka för första gången. Har läst en hel del om det och många skriver att deras bebis hickar jämt och ständigt, men jag har inte känt något förren nu. Men det måste varit hicka för det hoppa till nätt och lätt med korta mellanrum på samma ställe i magen. Mer vätska har jag inte märkt av, utan det var den gången efter en heldag på VFU (pratik) när fötterna svullnade upp ordentligt. Däremot tycker jag mig lättare få ont/värk i fötterna om jag stått eller gått för länge. Sen är jag ju inte så dukitg på att undvika trappor och bära tungt som det står - jag har så mycket fysisk energi att jag inte kan låta bli att röja med flytten här hemma! Börja gråta kan jag göra för ingenting och stackars Marcus förstår inte vad som hänt. Men några tårar så är det bra igen.
 

Kommentera inlägget här :