Vecka 30 (29+0-29+6)

Barnet
Barnet väger ca 1,4 kg nu och är omkring 40 cm långt. Nu växer barnet mycket och ökar med ca 200 gram i veckan fram till förlossningen. Från och med nu kan det skilja mycket i vikt mellan olika foster. Föräldrarnas gener påvekar att vissa barn blir större och andra mindre. Även moderkakans storlek och funktion spelar roll. Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon vilar. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan hålla i sig även efter födseln. Barnet hör många ljud inifrån mammans mage kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en kraftigt trafikerad gata. 
Mamman
Det är vanligt att brösten läcker råmjölk redan nu men det brukar inte vara en fråga om några stora mängder. Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet är sjukskrivning aktuellt för att man ska kunna vila. Barnet växer mycket nu, tänkt på att äta bra mellanmål. Ibland kan man bli lätt illamående under dessa veckor och hormonpåslaget är stort. Det är helt normalt. All extra vikt som du bär påfrestar din rygg så tänk på hållningen. Dina lungor tar upp ca 20% mer syre vilket kan göra att du känner dig mer andfådd. 
Egna anteckningar
Inga förvärkar eller sammandragningar, inget illamående och ingen läckande råmjölk. Men hormoner, påfrestande rygg och andfåddhet - ja. Man känner att kroppen börjar bli tung! Börjar dock må bättre psykiskt igen =)
 Är och firar jul i Branäs
 
 

Kommentera inlägget här :