Vecka 28 (27+0-27+6)

Barnet
Barnet är ca 35 cm långt och väger ca 1 kg. Fötterna mäter 5 cm. . Barnet ökar nu i vikt med ca 27 gram per dag. Mjöktänderna under tandköttet är färdiga och hårstråna på huvudet har blivit ganska långa. Lungorna mognar för var dag och barnet har utvecklat sin förmåga att minnas och har börjat drömma när det sover. Mellan vecka 28-32 pågår en kraftig tillväxtperiod. Tillväxten är framförallt beroende av dess förmåga att producera insulin. Insulinets uppgift är att göra det möjligt för kroppens celler att ta upp socker som cirkulerar i blodet efter en måltid. Cellerna uttnyttjar sockret som energi, antingen förbränns det eller lagras. Inget fett behövs då brytas ner och på så vis hjälper insulinet barnet att lägga på hullet under de sista graviditetsmånaderna.
Mamman
Livmodern växer och är nu så stor att den påverkar hur man kan röra sig. Man kan fortfarande vara aktiv, men kroppen säger ifrån om man tar i för mycket. Då kan man få sammandragningar vilket innebär att livmodern drar sig samman och blir hård. En sammandragning håller i sig i ca 10-30 sekunder, för att den ska släppa behöver du stanna upp. Om sammandragningarna börjar göra ont kan det vara ett tecken på att livmodern börjar mjuka upp sig vilket bör kontrolleras av en barnmorska. Kroppen börjar kännas tyngre, magen mer otymplig och du kan få humörsvängningar igen.Många kvinnor upplever att de blir mer känsliga nu och får humörsvängningar som de inte känner igen. Det är helt normalt, situationen du befinner dig i är känslomässigt överväldigande och fysiskt belastande. Försök bullra upp med kuddar mellan knän och under magen för att hitta en så avslappnande sovställning som möjligt. Barnet är livligt i magen och kan ibland hindra dig i din nattsömn.
Egna anteckningar
Bebis är aktiv i magen - buffar och vänder sig såväl dag som kväll. Nu kan man till och med se rörelserna utanpå magen =) Hormomenra lever loppan - humörsvängingar och ångest (kommer i nästa inlägg) är ingen bra kombination :/ Det är tufft nu - psykiskt och känslomässigt. Kroppsligt är det lite bättre - har köpt en gravidkuddde som gjort underverk för rygg och höfter om nätterna. Dock svullnade fötterna upp ordentligt efter att jag stått och gått en hel dag - det som ut som jag hade vrickad bägge fotlederna, men det gick över igen under natten.
 
Vecka 28 (27+3) Glad Lucia!
 

Kommentarer :

#1: Lilla Malin

Du får köpa ett par stödstrumpor. Det har jag använt ett tag nu och det känns faktiskt bra, även om det känns lite tantigt också, haha!

skriven
#2: Jessica

Vilken härlig blogg du har :)

skriven

Kommentera inlägget här :