Vecka 27 (26+0-26+5)

Statistik
65% av graviditeten har passerat. Det är ca 97 dagar kvar till BF (tvåsiffrigt nu!).
Barnet
Barnet är ca 33 cm långt och väger runt 1 kg. Foten mäter ca 4 cm, lårbenet 5 cm och huvudets diameter är nu 7 cm. Skulle barnet födas i vecka 27 har det 90% chans att överleva - det har allt som behövs för ett liv utanför livmodern och går nu in i den sista tredjedelen av graviditeten där mognad och tillväxt återstår. Barnet är fortfarande mycket skört och magert. Lungorna har utvecklats mycket men även om barnet nu skulle klara av att andas luft behöver lungblåsorna mer tid att utvecklas fullt ut. Varje vecka, och även dagar, i livmodern gör skillnad för barnets mognad. Det finns fortfarande gott om plats i livmodern så barnet rör mycket på sig för att träna sin fysik. Mängden fostervatten har nu halverats så det är lättare att upptäcka en hand, en armbåge eller en fot som buffar inifrån magen. Barnets muskler har blivit starkare och ibland kan barnet få in en riktig fullträff mot revbenen eller urinblåsan vilket kan göra ont.
Mamman
Vid den här tiden i graviditeten känner många kvinnor av besvär. Många kvinnor blir anfådda, vilket beror på den ökade blodmängden i kroppen, och många sover oroligt om nätterna och drömmer mycket. Revbenen, mellangärdet och magen börjar  pressas samman på mamman och den tunga magen blir en belastning för ryggen. Ryggproblem är vanligt förekommande - den tyngre magen gör det svårt att hålla ryggen rak och för att balansera svänger man ofta mer med korsryggen. det är bra att göra stretchövningar, ligga ner och vila någon gång under dagen och lägga en kudde i svanken när man sitter. Ömma muskler mår även bra av ett varmt bad eller en mjuk massage.
Egna anteckningar
Spännande vecka att läsa om tyckte jag! Att nedräkningen är på tvåsiffrigt nu och att gå in i den sista tredjedelen av graviditeten känns stort och spännande, och att barnet skulle överleva om det skulle födas nu känns betryggande att veta. Att barnet väger runt 1 kg nu gjorde bilden av ett litet barn tydligare på något vis - nu kan jag verkligen föreställa mig en liten bebis i magen. Och jag känner det med, flera gånger varje dag =) Att läsa om besvären med ryggproblem var inte lika spännande, men träffande! Den senaste veckan har ryggen börjat säga ifrån - plötsligt hände det någonting. Jag måste skifta ställning ofta mellan att stå, sitta och ligga för att inte få ont. Framförallt har jag börjat märka skillnad när jag ska sova - vill påstå att jag varken märkt av eller behövt ta hänsyn till graviditeten när jag har lagt mig för att sova förren nu. Men under veckan som gått har jag behövt lägga en kudde mellan benen och en kudde halvt under magen för att kunna sova hyfsat bekvämt på sidan. Men jag kan inte ligga länge innan kroppen vill byta sida eller lägga sig på rygg och för ställningsbyte krävs lite mer anträngning än tidigare så jag vaknar flera gånger under natten. Så nu kan jag nog inte säga att att min graviditet är helt fri från besvär längre, men jag ska nog vara glad att min smekmånad varade så långt.
Vecka 26+0
 

Kommentarer :

#1: Mikaela

Så fin du är!!

skriven
#2: Marika

Vad fin du är! :)

skriven
#3: Lilla Malin

Skönt att du inte haft några större problem innan. Jag får ont om jag vänder mig för snabbt från vänster till höger eller tvärtom men däremot kan jag fortfarande sova på mage, märkligt.

skriven
#4: Michaela Bentzen

Du är vacker Ulrica! Saknar dig sååå..

Svar: Tack fina du! =) Saknar dig med!
Gravidresan

skriven
#5: Elena

Åh, spännande och vad fin du är!

Själv är jag i vecka 22. :)

skriven

Kommentera inlägget här :