Trimester 3-vecka 29 (28+0-28+6)

Statistik
70% av graviditeten har passerat. 197 dagar av 280 dagar har gått, det är ca 83 dagar kvar till BF. Kalendermånad: 7. Graviditetsmånad: 8.Trimester 3.
Barnet
Barnet väger ca 1,2 kg och är ca 37-40 cm långt. Tillräckligt stort för att kunna sparka på revbenen och slå mot urinblåsan. En del kan sparka så hårt att man blir öm. Alla sinnen är nu utvecklade - barnet kan känna smärta och reagerar på ljud utanför livmodern. Testiklarna finns just nu i ljumsken på pojkar. Hjärnan och de inre organen fortsätter att utvecklas och barnet lägger på sig mer vikt. Barnet kan nu kontrollera andningen och kroppstemperaturen. 
Mamman
Under den sista trimestern blir kroppen snabbt tyngre. Det är bra om man går upp 1-3 kg i månaden. Ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer.  Nu känner även omgivningen barnets rörelser genom att känna på magen. Magen kan ibland bukta ut märkbart på ena sidan beroende på hur barnet ligger. Den växande livmodern trycker på kroppspulsådern och de stora blodkärlen, vilket kan orsaka markerade blodkärl eller åderbråck - stå upp och stretcha benen, ligg med upphöjda ben och använd stödstrumpor, låga skor och löst sittande kläder. En del kvinnor blir svullna i ben och fötter när vätska från de överbelastade blodkärlen tränger ut i vävnaderna - det kan hjälpa att ligga med benen i högläge eller använda stödstrumpor.
Egna anteckningar
Så var man inne i sista och tredje delen av graviditeten - vad fort det har gått! Men ändå inte. Att fötterna kan svullna upp märkte jag ju av i förra veckan när jag gått och stått upp en hel dag - de var väldigt svullna runt fotleden men det la sig över natten igen och än så länge har det inte hänt igen. Ryggen är också bättre - tummen upp för gravidkudden! Psykiskt är det inte bra, men bättre nu efter sjukskrivningen (Läs HÄR).
 
 
 

Kommentera inlägget här :